Ученици Школе за основно и средње образовање „Вожд“ присуствовали су тринаестом јавном часу Инцест траума центра, који је организован уз сарадњу са Креативним центром, а намењен је младима изнад четрнаест година. Јавни час је одржан 26. априла у 13 часова у Центру за културну деконтаминацију и носио је назив „Некад ме нападну тешкоће и усамљеност“. Поред водећих људи из ове две организације, на јавном часу је говорио и др Војислав Ћурћић, психијатар КБЦ „Драгиша Мишовић“ који се бави децом и адолесцентима.
       Како организатори нису желели да откривају никакве друге појединости у вези са темом, само је то и предочено ученицима. Пријавио се већи број ученика, али је јавном часу присуствовало укупно девет њих. Ученици су били заинтересовани и сматрали су да их се тема тиче и да се понекад осећају управо тако. 
       Циљ је био да што већи број ученика који су говорили о својим унутрашњим проблемима, било са наставницима или психологом, дође на овај јавни час и размени своје искуство са вршњацима из других школа и чује стручне речи водећих психијатара који се баве адолесцентима. 
       Ученици свих присутних школа, којих је била пуна сала, веома пажљиво и без упадица пратили су тему. Већ у почетку откривено нам је да се ради о теми самоубиства и како помоћи неком у нашој близини ко пати. Ученици и наставници добили су на улазу поклон – књигу Моћ да се спречи самоубиство у издању Креативног центра. Присутни стручњаци говорили су о својим искуствима у раду са младима, али и о својој младости и тешкоћама у одрастању, што је било веома делотворно на присутне ђаке. То се нарочито могло приметити у другом делу јавног часа када су ученици постављали многобројна питања. Међу храбрима били су и ученици наше школе.
       Посета јавном часу била је изузетно успешна, јер су се ђаци „отворили“ и причали о тешким темама и тренуцима из свог живота, о којима раније нису желели да причају. Имала сам утисак да знају да нису усамљени у томе и да се то дешава и другима. Најважнија порука била је да за све постоји решење док је „жива глава на раменима“.


                                                                                           Анита Угреновић
                                                                                         наставник српског језика и књижевности

Бројач посета

266612

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31