ЖЕНСКИ ФРИЗЕР     

    У нашој школи школовање за образовни профил женског фризера траје три године и укључује: frizerski salon u skoli

     - теоријску наставу

     - практичну наставу и

     - професионалну праксу.

     Теоријска настава се одвија у школи и састоји се од општеобразовних и стручних предмета. Практична настава и професионална пракса се одржавају у фризерском салону школе и у салонима у граду. По завршетку школовања ученици полажу завршни испит који се састоји из три дела: писаног рада са изабраном темом, практичног рада у салону школе и усменог излагања у кабинету школе.

     Женски фризер обавља делатност из подручја личних услуга, која се односи на неговање, улепшавање и декорацију косе, што све има за циљ побољшање изгледа, али и расположења муштерије.

     Човек је желео да изгледа лепо од када је постао свестан своје спољашњости, од давних времена древног Египта, где су архелеози у пирамидама пронашли прве доказе у виду чешљева и укосница који су били израђени од дрвета и слонове кости. Преко старе Грчке и Рима та потреба траје све до дана данашњег, када је  постала још израженија под утицајима све већег напретка друштва, већег материјалног богатства и развоја моде.

     Фризер ради на коси, најлепшем природном украсу оба пола. Савремени човек доста времена и бриге посвећује нези и изгледу своје косе, а то је данас умногоме олакшано и широком распрострањеношћу и доступношћу разних козметичких препарата.

     Сваки фризер, кроз свој посао, тежи да истакне све оно што је лепо на глави и лицу особе којом се бави, па чак и да избором фризуре отклони понеку неправилност лица и учини особу лепшом или млађом. За успех фризера као занатлије, кога све више посматрамо као уметника и креативну особу, пре свега неопходан је квалитетан рад, стручно знање и вештина. Од њега се очекује да буде одговоран и прецизан у раду, никада површан јер је веома важно да муштерија буде задовољна свим услугама и да поново дође код њега. Увек мора водити рачуна о свом понашању и изгледу да би и тиме оставио позитиван утисак на муштерију.

    Опис послова

     Како би муштерије биле задовољне, важно је прецизно се договорити о жељеној фризури. Ради лакшег споразумевања користе се модне ревије и часописи, па муштерија може лакше стећи представу о замишљеној фризури. Договору се посвећује пуна пажња, да би се избегла могућност да цела фризура буде погрешно направљена. Тек после тога започиње се рад на коси и третман косе.

     Фризери перу косу, шишају je, праве таласе и коврџе, боје и обликују фризуру. Док перу косу шампоном, масирају власиште, испирају је и негују препаратима за заштиту који одговарају стању и квалитету косе. Бирају алат и прибор и скраћују косу у складу са договором.

     Код бојења косе или праменова припремају боју и одређују време деловања боје и равномерно је наносе. Након тога, детаљно испирају косу и на њу наносе препарате за заштиту и негу.

     Код било којег типа ондулације (израде коврџи) фризери бирају намотаче у складу са величином коврџи и наносе потребне препарате. Након истека потребног времена скидају их прањем.

     Фризуру обликују помоћу четки и фена или намотача и хаубе. Да би фризура била трајнија, понекад стављају и учвршћиваче за косу.                                                                 

     Радни услови

       Фризери раде у добрим климатским условима, у затвореном простору. Савремени салони у којима раде су најчешће пријатни, како би привукли што више муштерија. Важно је да постоји идеална температура, како за муштерије и фризере тако и за препрате са којима раде, како се не би променила њихова својства. Такође, битно је и добро осветљење као један од услова за рад на коси.  Муштеријама је на располагању велики избор часописа како би лакше одабрали фризуру и лепше провели време док чекају на свој ред.

      Сам рад фризера је напоран и захтева активност скоро свих мишића, нарочито мишића прстију и руку, као и мишића ногу. Најчешћа обољења код фризера су проширење вена на ногама и крива кичма, због тога што много времена проводе стојећи. Због честог контакта са хемикалијама постоји ризик и од разних алергијских реакција. Како би спречили појаву проширених вена и искривљења кичме, фризери користе заштитне рукавице и удобну обућу. Међутим, особе са таквим проблемима требало би озбиљно да размисле приликом одабира овог занимања јер су управо те професионалне болести – уз незадовољство послом – главни разлози напуштања фризерског занимања.

      Ритам рада везан је уз конкретне  радне задатке и одређен је њима, а брзина рада је умерена и одређена прецизношћу посла. Наравно, фризери не би требало да буду превише спори, како муштерије не би дуго чекале. Иако рад фризера може бити креативан, често долази и до понављања радних задатака.

     Пожељне особине

      Неопходно је да фризери имају спретне руке и прсте, као и да буду покретни и спретни. Морају имати добар вид и способност разликовања боја, иако и они са коригованим видом могу радити посао фризера. Важно је да имају здраве ноге, да немају равне табане, ни проширене вене. Такође, да нису алергични на хемикалије са којима се служе.

      Пожељно је да су комуникативни, да се са лакоћом изражавају, да су љубазни и да воле рад са људима. Требало би да имају развијен смисао за лепо и да сами лепо изгледају.

      За оне који воде сопствене салоне важно је да имају и склоност према приватном раду у отвореној привреди и изражене способности организовања.

    Оспособљавање

     Као што је већ речено, школовање траје три године, уз наставу и праксу у нашој школи и у неком од фризерских салона у граду. Настава и пракса су једне недеље пре а друге недеље после подне; два дана ученици похађају теоријску а три дана практичну наставу; за рад у фризерском салону ван школе морају имати потписан уговор о обављању праксе.

     По укључивању у посао ученици не могу одмах радити све послове. У почетку само дочекују и испраћају муштерије и перу им косу. Касније њихови задаци постају све сложенији (праве таласе и коврџе, наносе боју за косу), а на крају постају потпуно спремни за фризерски посао и могу самостално обављати све задатке који се пред фризера постављају.

     Запошљавање и напредовање

      Фризери се запошљавају у фризерским салонима или их воде сами. Углавном не мењају много салоне у којима раде, јер је задржавање сталних муштерија један од начина да се прати успешност пословања. Успешнији салони и бољи фризери ће имати више сталних, задовољних муштерија. Традиција чини салон бољим и квалитетнијим. С друге стране, атрактивни салони модерних имена привлаче млађе муштерије. Мањи број фризера се запошљава на телевизији, позоришту и филму, са задацима да глумцима сређују фризуре пре наступа. Тада блиско сарађују са шминкерима и другим особљем.

     Током следећих година очекује се и већа потреба за фризерима. У складу са демографским трендовима очекује се пораст броја становника у већим градовима, што би могло имати за резултат и отварање већег броја фризерских салона.

     Блиска занимања

      Занимања која су блиска занимању фризера су углавном она из области личних услуга, а главни задатак им је, као и фризерима, улепшавање других: козметичари, педикири, шминкери. Такође, расте и тренд отварања великих простора са свим тим заједничким делатностима, заједно са сауном, теретаном, соларијумом или аеробик клубом.

      Иако су делом слични и модним дизајнерима, треба рећи да фризери пре свега прате  трендове које осмишљавају модни дизајнери.

Бројач посета

266212

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31