ШИВАЧ ТЕКСТИЛА

      У подручју рада текстилство и кожарство, у двогодишњем школовању нашег образовног система, један од p2041523 jpgобразовних профила је  шивач текстила.

      Дакле, школовање траје две године, и укључује теоријску и практичну наставу, као и професионалну праксу.

      Теоријска и практична настава одвијају се у школи.

      Теоријска настава се састоји из општеобразовних предмета и стручних предмета.

      Практична настава и професионална пракса се одвијају у шивачкој радионици која се налази у нашој школи. У шивачкој радионици ученик стиче практична знања, вештине и   навике за рад у оквиру образовног профила шивач текстила, и примењује знања стечена током теоријске наставе.

      У почетку ученик обавља једноставније послове из домена шивача текстила уз надзор наставника практичне наставе, а током времена добија сложеније задатке и ради све самосталније.

      По завршетку школовања, ученици полажу завршни испит који се састоји из практичне израде задатка у шивачкој радионици и усменог излагања.

      Након завршене школе шивачи текстила се могу запослити у индустрији одеће, трикотаже и производњи осталих текстилних производа.

      Циљ наставног плана и програма за образовни профил шивач текстила јесте стицање знања, вештина и навика код ученика, потребних за самостално обављање послова и задатака у оквиру образовног профила шивач текстила.

      Шивачи састављају скројене делове материјала у коначни производ. Они шију одећу, постељину, пешкире, столњаке, завесе и сл.

      Током школовања ученици стичу знања и вештине за правилно руковање прибором  и алатима за ручно шивење, као и машинама и уређајима за шивење и њихово одржавање, уз придржавање мера заштите на раду.

      Такође, ученик стиче знања која му омогућавају да препозна врсте и  карактеристике материјала који се користе у изради одеће, као и да направи одговарајући избор материјала.

      Шивачи текстила раде у затвореној просторији при природној или вештачкој светлости.

      Шивачи текстила углавном раде седећи, али уз присилан положај тела, што изазива телесни напор.

      Изложени су буци шиваћих машина и текстилној прашини.   

      Приликом рада постоји опасност од повреде оштрим алатом.

      Због свега тога неопходно је придржавати се прописаних мера заштите на раду.

НАСТАВНИ ПЛАН

Бројач посета

266205

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31